Menyingkap Rahsia Di Sebalik Kejadian Nur Muhammad

[Muat Turun Artikel – Format PDF]

VIDEO – [Durasi – 34m 48s] – NUR MUHAMMAD – Maulana Muhammad Asri Yusoff

[ Tonton video di atas melalui saluran YouTube – https://youtu.be/S692AWWWbe8 ]

[NOTA: VIDEO KAJIAN HADITH TENTANG NUR MUHAMMAD DISERTAKAN DI HUJUNG ARTIKEL]

MENYINGKAP RAHSIA DI SEBALIK KEJADIAN NUR MUHAMMAD

(Saringan oleh Kumpulan Web Darulkautsar dari artikel asal tulisan Maulana Muhammad ‘Asri Yusoff)

1. Pengenalan

Banyak sekali terdapat dalam kitab-kitab tasawuf, sirah dan maulid kenyataan yang menunjukkan bahawa kejadian pertama yang diciptakan Allah ialah  “Nur Muhammad”. Fahaman “Nur Muhammad” sebagai  makhluk pertama  menyebabkan timbul pula fahaman-fahaman lain berkaitan dengan Rasulullah s.a.w seperti Rasulullah s.a.w tidak mempunyai bayang, tergila-gilanya perempuan-perempuan kepada ayahanda Nabi s.a.w. ketika Nur Muhammad dikatakan memancar di dahinya sampai membawa mereka mati dan sebagainya.

Ia juga mirip dengan konsep “Nur Panjthan” (yang bermaksud Nur Nabi Muhammad, Ali, Fatimah, Hasan dan Husain) yang dikatakan berlegar-legar mengelilingi arasy sebelum kejadian alam semesta selama 50,000 tahun mengikut ajaran Syiah. Fahaman “Nur Muhammad” juga merupakan punca kesesatan golongan Barelwi (sebuah golongan sesat di India) yang mempercayai bahawa Nabi Muhammad bukannya seorang manusia biasa dari segi kejadian asalnya tetapi  berbeza  kerana ia adalah Nur yang terpancar daripada nur Allah. Banyak sekali ayat-ayat Al-Quran ditakwilkan dengan sewenang-wenangnya dan banyak pula hadith-hadith yang sahih diketepikan untuk menegakkan fahaman ini.

Kitab-kitab sirah, maulid dan  tasawuf yang  mengemukakan riwayat tentang Nur Muhammad tidak menyatakan sanadnya, malah  tidak diketahui langsung punca fahaman ini yang  boleh dipertanggungjawabkan. Kalaupun ada, hanya satu hadith yang dikatakan telah dikemukakan oleh Abdul Razak dalam “Musannaf”nya. InsyaAllah, akan dibahaskan kemudian. Anehnya banyak perincian tentang Nur Muhammad yang tidak terdapat di dalam hadith Abdul Razak itu dapat kita lihat dalam riwayat-riwayat yang dikemukakan dalam kitab-kitab sirah, maulid dan  tasawuf tersebut. Contohnya pada muka surat pertama kitab “Madariju As-Suud” karangan Muhammad Nawawi Bantan, syarah kepada kitab “Maulid Nabawi” karangan Syed Jaafar yang lebih dikenali sebagai “Al-Barzanji”. Kitab tersebut dibuka dengan puji-pujian kepada Allah yang telah memulakan wujud ini dengan Nur Muhammad yang meresap dalam segala perkara yang ditakdirkan Allah sebelum dicipta-Nya langit dan bumi selama 50,000 tahun.

2.  Nur Muhammad Versi Ka’bul Akhbar

Kata Ka’bul Akhbar, “Bila Allah hendak menjadikan sekelian “maujudat” dengan merendahkan bumi dan meninggikan langit-langit, maka Dia menggenggam satu genggaman daripada Nur-Nya.

Diapun berkata kepada segenggam Nur-Nya itu, “Jadilah engkau Muhammad”. Maka iapun menjadi satu tiang daripada Nur yang berkilau-kilau sampai daripada hijab kegelapan lalu Nur itupun bersujud seraya berkata, “Segala puji bagi Allah”. Maka Allah berfirman, “Untuk itulah Ku ciptakan engkau dan Ku namakan engkau Muhammad. Daripada engkaulah Aku memulakan kejadian makhluk ini dan dengan engkaulah Aku menyudahi Rasul-Rasul”.

Kemudian sesungguhnya Allah membahagikan Nur-Nya itu kepada empat bahagian pula. Daripada bahagian pertama dijadikan-Nya “Lauh” (Luh Mahfuz), daripada yang kedua dijadikan-Nya Qalam. Kemudian Allah berfirman kepada Qalam, “Tulislah”. Maka menggeletarlah Qalam itu selama 1,000 tahun justeru hebatnya perintah Allah kepadanya itu. Kemudian Qalam berkata, “Apakah yang perlu kutulis?”. Allah berfirman, “Tulislah Laailaha illallah Muhammadun Rasulullah”. Maka Qalam itu pun menulislah apa yang diperintahkan dan setelah itu ia mengikut ilmu Allah (dengan menulis) berhubung dengan makhluk-Nya.

Qalam menulis, “Wahai anak-anak Adam daripada sulbinya! Sesiapa yang taat kepada Allah akan dimasukkan-Nya ke dalam syurga dan sesiapa yang derhaka kepada Allah akan dimasukkan-Nya ke dalam neraka. Wahai ummat Nuh! Sesiapa yang taat kepada Allah akan dimasukkan-Nya ke dalam syurga dan sesiapa yang derhaka akan dimasukkan-Nya ke dalam neraka. Wahai ummat Ibrahim! Sesiapa yang taat kepada Allah akan dimasukkan-Nya ke dalam syurga dan sesiapa yang derhaka akan dimasukkan-Nya ke dalam neraka. Wahai ummat Musa! Sesiapa yang taat kepada Allah akan dimasukkan-Nya ke dalam syurga dan sesiapa yang derhaka akan dimasukkan-Nya ke dalam neraka. Wahai ummat Muhammad! Sesiapa yang taat kepada Allah akan dimasukkan-Nya ke dalam syurga dan sesiapa yang derhaka kepada Allah…”. Ketika qalam sudah hampir menulis “akan dimasukkan-Nya ke dalam neraka”, tiba-tiba terdengar seruan daripada Tuhan Yang Maha Tinggi, “Wahai Qalam! Beradablah”. Maka pecahlah Qalam itu kerana kehebatan Allah dan tertulis noktah dengan tangan Qudrat. Kerana itulah pada kebiasaannya setiap qalam tidak menulis melainkan dalam keadaan terpecah-pecah dan berbintik-bintik dan tuhanpun berkata kepadanya, “Tulislah ummat yang berdosa dan Tuhan Yang Pengampun”.

Kemudian daripada bahagian yang ketiga daripada Nur Muhammad itu Allah menjadikan arasy. Bahagian keempat pula dibahagikan kepada empat bahagian. Yang pertama daripadanya dijadikan Akal dan yang kedua dijadikan Ma’rifat dan yang ketiga dijadikan Nur Arasy, Cahaya Penglihatan dan Cahaya Siang. Semua Nur-nur ini adalah daripada Nur Muhammad. Oleh itu Nur Muhammad adalah makhluk yang terawal dari segala-galanya yang dijadikan Tuhan.

Sementara bahagian yang keempat daripada empat bahagian itu pula disimpan di bawah arasy sehingga Allah `Azzawajalla menjadikan Adam dan diperintahkan malaikat supaya bersujud kepadanya.

Adam dimasukkan ke dalam syurga, ketika itu malaikat berdiri di bahagian belakang Adam bersaf-saf. Mereka memandang kepada Nur Muhammad lalu berkatalah Adam, “Wahai Tuhan! Kenapakah malaikat ini berdiri di belakangku bersaf-saf?”. Allah berkata, “Wahai Adam! Mereka memandang kepada Nur Kekasihku (Muhammad) penyudah sekelian Rasul yang akan Ku keluarkan daripada belakangmu”. Berkatalah Adam, “Wahai Tuhan! Letakkanlah Nur itu di sebelah hadapanku supaya malaikat mengadapku”. Maka Allahpun meletakkannya di dahinya. Pada ketika itu para malaikat pun berdiri mengadap wajah Adam lalu Adam pun berkata, “Wahai Tuhan! Letakkanlah Nur ini di suatu tempat yang dapat aku melihatnya”. Maka Allahpun meletakkan Nur Muhammad itu di jari telunjuknya.

Adam melihat kepada kecantikan Nur itu, maka bertambah-tambahlah kecantikan dan serinya. Adam mendengar Nur itu bertasbih dengan tasbih yang agung. Kemudian Nur itu berpindah daripada Adam kepada Hawa. Adam melihat Nur itu pada wajah Hawa bagai matahari yang bersinar-sinar. Kemudian Hawa melahirkan Rasul yang mula-mula daripada anak Adam iaitu Syith. Maka hilanglah Nur itu daripada wajah Hawa, berpindah pulalah ia kepada Syith. Adam meminta kepada Syith agar tidak diletakkannya Nur itu melainkan pada perempuan-perempuan yang suci.

Kemudian terus berpindah-pindahlah Nur itu daripada seorang lelaki mulia kepada seorang lelaki mulia yang lain dan daripada seorang perempuan yang suci kepada seorang perempuan suci yang lain hinggalah ia sampai kepada sulbi Abdullah bin Abdul Mutalib. Kemudian Allah mengeluarkannya ke dunia lalu dijadikan-Nya penghulu sekelian Rasul dan penyudah sekelian Nabi, dijadikannya rahmat kepada sekelian alam dan pemimpin kepada orang-orang yang bertuah.

3. Nur Muhammad Versi Syeikh Zainal Abidin Al-Fathaani

Contoh yang kedua pula dapat kita lihat di dalam kitab-kitab seperti “Daqaa’iqu Al Akhbar Fi Zikri Al Jannati Wa An Nar” karangan Abdul Rahim bin Ahmad Al-Qadhi, “Kasyfu Al-Ghaibiah” sebuah kitab jawi karangan Syeikh Zainal Abidin bin Muhammad Al-Fathaani dan lain–lain di mana disebutkan di dalam helaian pertamanya lagi tentang kejadian Nur Muhammad. Tetapi ianya jauh berbeza daripada apa yang terdapat di dalam kitab “Madariju As Su’ud” tadi. Begini bunyinya:

Bab Yang Pertama Pada Menyatakan Kejadian Ruh Agung Iaitu Nur Penghulu Kita Dan Nabi Kita Muhammad s.a.w.

Tersebut di dalam hadith bahawasanya Allah telah menjadikan satu pohon kayu yang mempunyai empat dahan. Pohon kayu itu dinamakan “Syajaratu Al-Muttaqin”. Dalam sesetengah riwayat tersebut “Syajaratu Al-Yaqin”. Kemudian Ia menjadikan Nur Muhamamd di dalam hijab daripada permata yang sangat putih seperti rupa burung merak dan diletakkan burung merak itu di atas pohon tadi, maka bertasbihlah Nur itu di atas pohon tadi selama 70,000 tahun.

Setelah itu Allah menjadikan cermin malu, diletakkan cermin itu berhadapan dengannya. Bila burung merak itu menilik dirinya di dalam cermin itu, dilihatnya rupanya sangat cantik dan sangat elok. Maka malulah ia kepada Allah Taala lalu berpeluh dan keuarlah daripadanya enam titik peluh.

Daripada titik yang pertama Allah jadikan ruh Abu Bakr r.a. dan daripada titik yang kedua dijadikan ruh Umar r.a. Daripada titik yang ketiga dijadikan ruh Uthman r.a. dan daripada titik yang keempat dijadikan ruh Ali r.a. Daripada titik yang kelima dijadikan pokok bunga ros dan daripada titik yang keenam dijadikan padi.

Setelah itu bersujudlah Nur Muhammad itu sebanyak lima kali. Lima kali sujud itu merupakan fardhu yang ditentukan oleh Allah s.w.t. berupa sembahyang lima waktu ke atas Nabi Muhammad dan ke atas umatnya.

Kemudian Allah menilik pula kepada Nur itu, maka berpeluhlah ia kerana malu kepada Allah. Daripada peluh hidungnya Allah menjadikan malaikat, daripada peluh mukanya Allah menjadikan arasy, qursi, lauh, qalam, matahari, bulan, hijab, segala bintang dan segala sesuatu yang terdapat di langit. Daripada peluh dadanya Allah menjadikan sekelian nur Rasul, sekelian ulama’, syuhada’ dan solihin. Daripada peluh belakangnya Allah menjadikan Baitul Ma’mur, Ka’bah, Baitul Maqdis dan segala tapak masjid di dunia ini.

Daripada peluh dua keningnya itu Allah menjadikan umat Nabi Muhammad, daripada sekelian mukmin lelaki dan perempuan. Daripada peluh dua telinganya Allah menjadikan segala ruh Yahudi, Nasrani, Majusi dan seumpamanya daripada mulhid, kafir dan munafiqin. Daripada peluh dua kakinya Allah menjadikan segala bumi daripada “Masyrik” dan “Maghrib” dan segala apa yang ada di dalamnya.

Kemudian Allah berfirman kepada Nur Muhammad, “Perhatikanlah di sebelah hadapanmu wahai Nur Muhammad!”. Apabila ia memerhatikan tiba-tiba ia melihat di sebelah hadapan dan belakangnya dan di sebelah kanan dan kirinya nur semata-mata. Nur-nur itu adalah Abu Bakr, Umar, Uthman dan Ali. Nur-nur itu kemudiannya bertasbih selama 70,000 tahun. Kemudian Allah menjadikan nur para Nabi daripada Nur Muhammad. Allah menilik kepada Nur Muhammad maka dijadikan-Nya daripada Nur itu ruh-ruh mereka itu yakni dijadikan ruh sekelian Nabi itu daripada peluh Nur Muhammad s.a.w. Daripada peluh ruh-ruh para Nabi itu dijadikan ruh-ruh umat mereka dan dijadikan ruh orang-orang mukmin dari kalangan umat Muhammad daripada peluh Nabi Muhammad. Maka mengucaplah sekelian mereka, ‘Laaila ha illallah Muhammadun Rasulullah”.

Kemudian Allah menjadikan “qandil” daripada “aqiq” yang merah. Bahagian luarnya dapat dilihat daripada dalamnya. Kemudian Allah menjadikan rupa Muhammad itu seperti rupanya di dalam dunia ini.

Lalu diletakkan di dalam qandil itu. Maka berdirilah ia di dalam qandil itu seperti berdirinya di dalam sembahyang dan ruh-ruh para Nabi dan lain-lain mengelilingi qandil Nur Muhammad itu. Mereka semua bertasbih dan bertahlil selama 100,000 tahun.

Kemudian Allah memerintahkan supaya tiap-tiap ruh itu menilik Nur Muhammad itu. Ada antaranya melihat kepalanya maka jadilah ia khalifah dan sultan antara sekelian makhluk. Antara mereka ada yang melihat dua matanya maka jadilah ia hafiz bagi kalam Allah. Antara mereka ada yang melihat dua keningnya maka jadilah ia pelukis. Antara mereka ada yang melihat dua telinganya maka jadilah ia orang yang mendengar dan patuh. Antara mereka ada yang melihat dua pipinya maka jadilah ia orang yang berbuat baik dan berakal. Antara mereka ada yang melihat dua bibir mulutnya maka jadilah ia pembesar-pembesar di sisi raja. Antara mereka ada yang melihat hidungnya maka jadilah ia pujangga, doktor dan penjual wangi-wangian. Antara mereka ada yang melihat mulutnya maka jadilah ia orang yang berkuasa. Antara mereka ada yang melihat kakinya maka jadilah ia orang rupawan sama ada lelaki atau perempuan. Antara mereka ada yang melihat akan lidahnya maka jadilah ia utusan raja-raja. Antara mereka ada yang melihat halkumnya maka jadilah ia penasihat dan muazzin (tukang azan). Antara mereka ada yang melihat janggutnya maka jadilah ia orang yang berjuang “fi sabilillah”.

Antara mereka ada orang yang melihat tengkoknya maka jadilah ia saudagar. Antara mereka ada yang melihat dua lengannya maka jadilah ia orang yang pandai bermain kuda dan pedang. Antara mereka ada yang melihat lengan kanannya maka jadilah ia tukang berbekam. Antara mereka ada yang melihat lengan kirinya maka jadilah ia orang yang jahil. Antara mereka ada yang melihat tapak tangan kanannya maka jadilah ia penjual emas dan perak dan tukang sukat. Antara mereka ada yang melihat tangan kirinya maka jadilah ia orang yang pandai menyukat. Antara mereka ada yang melihat dua tangannya maka jadilah ia orang yang pemurah dan terpuji. Antara mereka ada yang melihat belakang tapak tangannya yang kiri maka jadilah ia orang yang bakhil. Antara mereka ada yang melihat belakang tapak tangannya yang kanan maka jadilah tukang masak. Antara mereka ada yang melihat ruas-ruas anak jari yang kiri maka jadilah ia juru tulis. Antara mereka ada yang melihat anak-anak jari yang kiri maka jadilah ia tukang jahit. Antara mereka ada yang melihat segala anak-anak jari yang kanan maka jadilah ia tukang besi. Antara mereka ada yang melihat dadanya maka jadilah ia orang yang ‘alim, mulia dan mujtahid. Antara mereka ada yang melihat belakangnya maka jadilah ia orang yang tawadhu’ dan taat mengikut syara’. Antara mereka ada yang melihat dua lambungnya maka jadilah ia orang yang berperang “fi sabilillah”. Antara mereka ada yang melihat perutnya maka jadilah ia orang yang bersifat “qana’ah” dan “zahid”. Antara mereka ada yang melihat dua lututnya maka jadilah ia orang yang ruku’ dan orang yang sujud. Antara mereka ada yang melihat dua kakinya maka jadilah ia orang yang pandai berburu. Antara mereka ada yang melihat dua tapak kakinya maka jadilah ia orang yang berjalan. Antara mereka ada yang melihat bayang-bayangnya maka jadilah ia penyanyi dan pemain gendang.

Antara mereka ada yang tiada melihat sesuatu daripadanya maka jadilah ia Yahudi dan Nasrani atau kafir dan musyrik atau Majusi. Antara mereka ada yang tiada langsung melihatnya maka jadilah ia orang yang mendakwa ketuhanan seperti Fir’aun dan lainnya daripada orang kafir.

4. Makhluk Yang Mula-Mula Dicipta Allah Mengikut Hadith Yang Sahih

Apa yang diketahui daripada kitab-kitab hadith yang sahih dan muktabar, yang mula-mula sekali dicipta oleh Allah s.w.t. ialah Qalam. Diriwayatkan oleh at-Tirmidzi dan Abu Daud daripada Ubadah bin As-Samit daripada Nabi s.a.w, “Sesungguhnya perkara yang mula-mula sekali dicipta oleh Allah ialah Qalam. Maka Allah berfirman kepadanya, “Tulislah!”. Iapun berkata, “Wahai Tuhan! Apakah yang perlu saya tulis?”. Allah s.w.t. bersabda, “Tulislah takdir segala sesuatu sehingga kiamat”.

Di dalam riwayat Muslim disebutkan bahawa yang mula-mula diciptakan oleh Allah ialah `Arasy. Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya Allah telah menulis takdir sekelian makhluk sebelum ia mencipta langit dan bumi selama 50,000 tahun. Ketika itu arasy-Nya telahpun berada di atas air”.

Di sini jelas menunjukkan bahawa kejadian arasy dan air adalah terdahulu daripada kejadian qalam, tetapi yang mana satu daripada arasy dan air ini pula terdahulu diciptakan? Berdasarkan riwayat Ahmad dan at-Tirmidzi dan dihukum sahih olehnya dari hadith Abi Razin Al-’Uqaili secara marfu’ tersebut bahawa air telah diciptakan terlebih dahulu daripada arasy. Hafidz Ibn Hajar di dalam Fathul Baari jilid 6 hal. 289 juga men”tarjih”kan hadith ini.

Kebanyakan ulama’ mengatakan terdahulunya qalam itu dalam penciptaannya adalah merupakan “awwaliah idhafiah” atau “terdahulu nisbi” sementara terdahulunya arasy dan air itu adalah terdahulu “awwaliah haqiqiah” maksudnya “terdahulu sebenar”.

Sementara hadith yang dikatakan menyebutkan bahawa kejadian yang pertama sekali ialah Nur Muhammad pula merupakan sesuatu yang tidak berasal dan tidak sabit daripada Rasulullah s.a.w. Hafidz Ibn Taimiah dan Ibn Katsir menyatakan, “Semua hadith-hadith yang menyatakan demikian adalah palsu dan diada-adakan dengan ittifaq ahli ilmu hadith”. (Al-Aatsaru Al-Marfu’ah, hal 23). Demikian juga kata Abu Hasan Ali bin Muhammad Al-Kinani dan Imam Zahabi (Tanzihu As Syari’ah Al-Maarfu’ah).

5. Kedudukan ‘Hadith’ Tentang Nur Muhammad

Dikatakan ada  hadith tentang Nur Muhammad telah dikemukakan oleh Abdul Razak bin Hamam dalam “Musannaf”nya padahal hadith itu tidak terdapat dalam kitab tersebut menurut perhatian penulis terhadap kitab “Musannaf” cetakan Al Maktabu Al-Islami, Beirut, dengan tahqiq oleh Allamah Al-Muhaddith Habibur Rahman Al-A’zami.

Yang menghairankan ialah para ulama’ yang lalu menyebutkan hadith ini terdapat di dalam “Musannaf” seperti apa yang disebutkan oleh pengarang sebuah kitab tasawuf dalam bahasa Jawi iaitu “Ad-Durun an-Nafis” (muka surat 23) dan Sulaiman An-Nadwi dalam “Seeratu an Nabi” (Jilid 3) tetapi Sulaiman Nadwi mengakui tidak berpeluang melihat kitab itu sendiri kerana kitab itu tidak dicetak di India pada ketika itu.

Sementara Anwar Shah Kasymiri pula menyatakan hadith itu telah dikemukakan oleh Hakim dalam “Mustadrak”nya tetapi apabila diteliti tidak terdapat pun hadith itu di dalam Mustadrak, yang ada hanyalah hadith tentang qalam sebagai sesuatu yang mula-mula dijadikan oleh Allah bukannya Nur Muhammad. Tidaklah dapat dipastikan sama ada ulama’-ulama’ yang lalu itu hanya menukilkan riwayat dari nukilan dan kata-kata orang lain berdasarkan kepercayaan kepada orang itu tanpa melihatnya sendiri atau ada di antara mereka yang mendapati naskah “Musannaf” yang menyebutkan tentang Nur Muhammad itu.

Walaubagaimanapun daripada naskhah yang tercetak dan tersebar hari ini, hadith itu memang tidak wujud. Apa yang didakwa sebagai hadith Nur Muhammad yang terdapat di dalam kitab “Musannaf” itu mengikut sebagaimana yang dinukilkan oleh Ahmad Riza Khan Barelwi (Pengasas aliran Barelwi di India dan Pakistan) yang sesat itu di dalam kitabnya “Solatu As Safa” adalah sebagai berikut:

“Rasulullah s.a.w. bersabda kepada Jabir, “Wahai Jabir! Sesungguhnya Allah Taala telah mencipta sebelum segala sesuatu Nur Nabimu daripada Nur-Nya. Maka Nur itu mula berputar dengan kudrat Allah selama dikehendaki-Nya. Pada ketika itu belum ada lagi lauh dan qalam, syurga dan neraka. Belum juga ada malaikat, langit, matahari, bulan, jin dan manusia. Bila Allah hendak menjadikan makhluk, dibahagi-Nya Nur itu kepada empat bahagian. Daripada bahagian yang pertama dijadikan qalam, daripada bahagian yang kedua dijadikan lauh, daripada yang ketiga dijadikan arasy. Kemudian Dia membahagikan bahagian yang keempat kepada empat bahagian yang lain. Daripada bahagian yang pertama dijadikan langit, daripada bahagian kedua dijadikan bumi, daripada bahagian ketiga dijadikan syurga dan neraka kemudian yang keempat pula dibahagikan kepada empat bahagian ….” hingga ke akhir hadith.

Sebelum ini telah dinyatakan bahawa hadith ini tidak terdapat dalam “Musannaf” Abdul Razak. Kalau diandaikan hadith ini memang ada, maka ia perlu dinilai dan ditimbang dengan neraca ilmu hadith dan hasilnya tentu akan kita dapati bahawa ada beberapa perkara yang menghalang kita daripada menerima hadith ini untuk dijadikan sebagai pegangan.

Pertama, perlu diteliti dan diketahui dengan sejelas-jelasnya siapakah Abdul Razak itu? Mengikut kebanyakan tokoh-tokoh hadith bahawa Abdul Razak adalah seorang Syiah Rafidhah. Setengah ulama’ menganggapnya sebagai pembohong. Ulama’-ulama’ hadith yang menerima riwayatnya pun mengemukakan beberapa syarat untuk diterima riwayatnya. Antaranya ialah:

a. Oleh kerana beliau seorang Syiah, mana-mana riwayatnya berhubung dengan “fadhail” dan “manaqib” tidak akan diterima.

b. Riwayat-riwayatnya yang menyentuh peribadi Sahabat nabi tidak akan diterima.

c. Oleh kerana Abdul Razak telah kehilangan akal pada tahun 210H, ketika itu sesiapa sahaja boleh menyatakan sesuatu daripada mulutnya tanpa disedarinya, oleh itu setiap riwayat yang dikemukakan selepas tahun 210H tidak boleh diterima.

d. Riwayat-riwayat yang dinukilkan oleh anak saudaranya yang bernama Ahmad bin Abdullah semuanya mungkar.

e. Dia terkenal dalam kesilapannya meriwayatkan hadith-hadith Ma’mar sedangkan kebanyakan riwayat-riwayatnya adalah berpunca daripada Ma’mar.

f. Sekiranya hadith yang diriwayatkannya itu hadith yang muttasil” dan setiap perawinya adalah orang “tsiqah” barulah boleh diterima riwayatnya.

Itupun bagi orang-orang yang menerima riwayatnya, sementara segolongan ulama’ hadith pula langsung tidak mahu menerima riwayatnya oleh kerana beliau dikenali sebagai Syiah Rafidhah. Zaid bin Al-Mubarak malah menyatakan Abdul Razak itu lebih pembohong daripada Waqidi. Ahmad bin Abi Khaitsamah berkata, “Saya mendengar Ibn Ma’in ketika diceritakan kepadanya bahawa Imam Ahmad berkata, “Ubaidullah bin Musa ditolak hadithnya kerana fahaman Syiahnya”. Maka Ibn Ma’in berkata, “Demi Allah yang tidak ada Tuhan melainkan Dia, Abdul Razak lebih teruk 100 kali ganda daripada Ubaidullah dalam perkara ini”. (Az Zahabi-Mizanu Al-I’tidal, jilid 2 muka surat 611)

Bagaimanapun pendapat kebanyakan ulama’ hadith tentang Abdul Razak ialah, beliau adalah seorang Syiah Tafdhiliah dan boleh diterima riwayat-riwayatnya dengan syarat-syarat yang telah disebutkan tadi.

Kedua, perlu juga dilihat kedudukan kitab Musannaf itu di antara kitab-kitab hadith yang lain. Menurut Syah Abdul Aziz, kitab-kitab hadith itu terbahagi kepada empat peringkat. Termasuk di dalam peringkat yang pertama ialah tiga buah kitab iaitu Muwattha’  Imam Malik, Sahih Al-Bukhari dan Sahih Muslim. Termasuk di dalam peringkat yang kedua ialah kitab-kitab seperti Jami’ at-Tirmidzi, Sunan Abi Daud dan Sunan an-Nasa’i. Di dalam peringkat yang ketiga pula termasuk kitab-kitab hadith yang memuatkan hadith-hadith sahih, hasan, dhaif, ma’ruf, gharib, syaz, mungkar, khatha’ dan shawab (salah dan betul) sabit dan maqlub. Kitab-kitab yang termasuk dalam peringkat yang ketiga ini tidaklah sampai kepada kemasyhuran yang begitu tinggi di kalangan ulama’. Walaupun tidak semua hadith-hadithnya boleh dinamakan munkar, para fuqaha tidak banyak menggunakan hadith-hadith daripada kitab-kitab ini yang “mutafarrid” (hadith yang hanya disebut di dalam salah satu daripada kitab-kitab ini)

Termasuk di dalam peringkat ini ialah kitab-kitab seperti Musnad Imam Syafi’e, Sunan Ibn Majah, Musnad Ad-Daarimi, Musnad Abi Ya’la, Musannaf Abdul Razak dan lain-lain. Termasuk di dalam peringkat keempat pula kitab-kitab hadith yang hanya memuatkan hadith-hadith dhaif dan maudhu’ seperti Kitabu Ad-Dhu’afa’ karangan Ibn Hibban, Kitabu Ad-Dhu’afa’ karangan `Uqaili dan lain-lain.

Daripada keterangan di atas dapat dilihat bahawa “Musannaf” Abdul Razak itu termasuk daripada kitab-kitab hadith dari peringkat ketiga. Riwayat-riwayatnya tidak boleh diterima secara mutlak tanpa memeriksa dan menilai kesahihannya terlebih dahulu.

Sesetengah ulama’ misalnya Maulana Habibur Rahman Kandahlavi seorang tokoh hadith di Pakistan mengatakan   hadith ini palsu  dari sudut dirayah. Begini katanya, “Hadith ini menyatakan bahawa Nur Muhammad telah dicipta oleh Allah dari Nur-Nya. Kemudian daripada Nur Muhammad itu diciptakan sekelian makhluk lain, seolah-olahnya Allah telah terbahagi kepada juzuk-juzuk dan jisim yang tidak berkesudahan buat selama-lamanya. Ini bermakna setiap sesuatu dalam alam semesta ini merupakan satu juzuk daripada Allah dan setiap sesuatu darinya mempunyai unsur ketuhanan. Tiada lagi yang sunyi dari unsur ini. Dalam keadaan ini jika ada seseorang yang mendakwa sebagai Tuhan atau berkata, “Anal haq” “Ana Rabbukumul a’la” mungkin juga dari satu sudut ada kebenarannya.

Ketika itu perbezaan antara khaliq dan makhluk, ‘abid dan ma’bud dan malik dan mamluk yang ditekankan dengan sejelas-jelasnya dalam Al-Quran sudah tidak bererti lagi. Inilah sebenarnya asas kepada faham “Wahdatul Wujud” atau “Serba Dia” yang sesat itu yang menganggap segala sesuatu sebenarnya Dia (Tuhan).

Kalau dikatakan pula juzuk-juzuk yang terpisah dari Allah itu akan fana’ bermakna Allah juga akan fana’ dan kalau dikatakan pula bahawa juzuk-juzuk itu tidak akan fana’ tetapi sebaliknya akan bergabung kembali dengan zat Allah yang merupakan puncanya maka tidak ada perbezaan pula dengan kepercayaan orang-orang Kristian terhadap Nabi Isa dan fahaman yang seperti inilah asas kepada “Triniti”. Tetapi orang-orang Kristian menghadkan pecahan Tuhan kepada tiga sahaja. Golongan ini pula telah memasukkan sekelian makhluk dalam lingkungan ketuhanan.

Seandainya kita menerima satu juzuk daripada zat ini telah terpisah dari zat Allah maka ia akan membawa kepada dua keadaan: Pertama – Sesuatu yang boleh dibahagikan kepada beberapa juzuk adalah jisim dan akan musnah. Ini membawa kepada Allah dipercayai berjisim dan akan musnah. Kedua –  Bila dianggap satu juzuk daripada Allah telah terpisah daripada-Nya, maka ia bermakna sudah pasti berlaku kekurangan pada zat Allah.

6. Tujuan Sebenar Mengapa Konsep Nur Muhammad Diketengahkan

Pengamatan secara logik terhadap riwayat-riwayat ini sebenarnya akan membawa kita kepada satu natijah bahawa riwayat-riwayat yang seperti ini merupakan “tabarra” (pernyataan rasa benci) terhadap Allah Taala. Perkara yang seperti ini tidak hairan jika datangnya daripada seorang Syiah. Yang paling menghairankan ialah bagaimana ramai daripada ulama’-ulama’ Islam terpedaya dengannya sehingga menganggapnya sebagai suatu keistimewaan Rasulullah pula.

Anggapan bahawa Allah adalah Nur adalah salah kerana Nur adalah makhluk Allah. Makhluk dan Khaliq adalah berlainan. Kalau tidak, akan lahirlah aqidah “Wahdatul Wujud” tadi. Dalam Al Quran dapat kita lihat sekian banyak ayat yang menunjukkan Nur sebagai makhluk, contohnya:

a. “Dia telah menjadikan kegelapan dan cahaya” (Surah Al An’am: 1).

b. “Kami telah jadikan untuk manusia nur (cahaya) yang mana dia membawanya di kalangan manusia” (Surah Al An’am: 122).

c. “Sesiapa yang Allah tidak menjadikan untuknya nur (cahaya), dari manakah akan diperolehinya nur?” (Surah An Nur: 40).

Perlu diingat bahawa “ja’il” dan “ma’jul” yakni yang menjadikan dan yang dijadikan itu tidak mungkin sama kerana “ja’il” bererti yang mencipta sedangkan “ma’jul” bermakna yang diciptakan atau makhluk sedangkan pencipta dan yang dicipta, pembuat dan yang dibuat mustahil sama. Ramai juga orang terkeliru apabila membaca firman Allah yang berbunyi, “Allah adalah nur langit-langit dan bumi”. Orang-orang awam mungkin  terpedaya dengan ayat-ayat yang seperti ini tetapi amat dikesali sekiranya alim ulama’ turut terpedaya dengannya kerana dalam bahasa Arab nur adalah “masdar” dan “masdar” ada kalanya memberi makna “masdari”, ada kalanya memberi makna “maf’ul” dan ada kalanya memberi makna “fa’il”. Kerana itulah ahli-ahli tafsir yang muktabar mentafsirkan ayat ini dengan mengatakan, “Allahu munawwiru assamaawaati wal ardh (Allah yang menyinari langit-langit dan bumi)”.

Jika Allah bukan Nur maka sudah tentu tidak timbul lagi persoalan kejadian sesuatu daripada Nur-Nya. Sekiranya Nur Muhammad itu benar-benar diciptakan daripada Nur, apakah halangannya kepada Allah untuk menyatakan dengan terus terang bahawa Dia menjadikan Nabi Muhammad daripada Nur sebagaimana dijadikan Malaikat? Masalahnya apabila dikatakan asal kejadian manusia itu daripada nur maka ia akan bertentangan dengan ayat Allah yang lain yang bermaksud, “Kami telah menciptakan manusia daripada tanah…”

Bagaimanapun itu adalah pendapat Maulana Habibur Rahman yang mungkin sebahagian daripada komentarnya boleh dipertikaikan atau ditakwilkan. Misalnya dengan mengatakan, “Memang Allah itu Nur tetapi bukan seperti Nur yang lain seperti mana yang dinyatakan Allah mempunyai tangan (di dalam al-Quran) tetapi bukan seperti tangan makhluk. Begitu juga Allah mempunyai mata tetapi bukan seperti mata makhluk. Apa yang hendak dinyatakan ialah nur itu ialah salah satu daripada nama sifat tuhan dan ini diterima oleh semua.

Yang dimaksudkan dengan menjadikan nur Nabi-Nya daripada nur-Nya bukanlah bermakna menjadikan Nur Muhammad daripada sebahagian nur Tuhan yakni dengan memakai “min li attab ‘idh” dengan erti sebahagian atau satu juzuk daripada Nur Tuhan”. Tidakkah boleh juga dipakai “min” itu dengan erti “ibtida’iah” bermakna kejadian Nur Muhammad itu berpunca daripada sifat nur Allah seperti dalam Al-Quran Allah menyebutkan tentang kejadian Nabi Adam bermaksud, “Bila Aku menyempurnakan kejadiannya (Adam) dan meniupkan ke dalamnya “min ruhi” (daripada ruhKu)“. Di sini tidak bermakna ruh Nabi Adam itu dijadikan daripada sebahagian ruh Allah dengan memakai “min li attab’idh” tetapi semua ulama’ mengatakan bahawa ruh Nabi Adam itu adalah daripada kejadian Allah s.w.t. yakni Allah yang menjadikan ruh dan meniupkannya ke dalam tubuh Nabi Adam. Ini bererti persamaan yang terdapat pada perkataan nur atau ruh itu adalah persamaan pada lafaz sahaja;  bukannya persamaan sifat hakikat itu seperti sifat Tuhan Al-Malik yang bererti raja, apakah Raja yang terdapat di dunia ini boleh disamakan dengan Allah yang bersifat Al-Malik itu kerana ia seorang Raja, dan ia dikatakan “Al-Malik di kalangan manusia”? Tentu sekali tidak!

Bagaimanapun perkara ini mengelirukan sehingga ada sesetengah ulama’ yang menyimpulkan begitu, sebagai contohnya, Maulana Habibur Rahman. Ini kerana realiti yang dihadapi oleh beliau daripada kepercayaan dan gelagat-gelagat golongan Barelwi (yang terdapat di India dan Pakistan) yang jelas menyatakan Nur Muhammad itu adalah sebahagian daripada Nur Tuhan. Ini dapat dilihat dalam serangkap syair dalam bahasa Urdu oleh salah seorang tokoh Barelwi sebagaimana berikut:

Vohi jo mustavi arasy tha khudha ho kar

Utar para Madina mei Mustafa ho kar

Bermaksud:

Dialah yang telah bersemayam di atas arasy sebagai Tuhan

Turun ke Madinah sebagai Mustafa (Muhammad)”

Bukankah penyelewengan yang seperti ini berpunca daripada pentafsiran tentang Nur Muhammad yang dikatakan berasal daripada hadith itu?

Memanglah tidak sia-sia takwilan yang telah dikemukakan tadi kalau sekiranya ia dikemukakan untuk menyelesaikan kemusykilan yang timbul daripada hadith yang sahih tetapi setelah jelas hadith itu tidak sahih bahkan ia adalah hadith yang maudhu’, tidak perlu lagi kepada takwilan yang seperti itu. Apalagi ia membuka pintu kepada golongan-golongan yang menyeleweng yang membawa fahaman “Wahdatul Wajud” (Serba Dia) atau aqidah “Triniti” dan sebagainya.

Untuk diterima Nabi Muhammad merupakan Nur dalam pengertian majazi (bahasa pinjaman) tidaklah ditolak oleh semua ulama’. Memanglah Nabi Muhammad mempunyai sifat seperti cahaya yang menyinari kegelapan kekufuran. Kalau terdapat ayat-ayat Al Quran yang menyebutkan Nabi Muhammad sebagai “nur” maka ia mengisyaratkan kepada erti yang seperti ini. Sama sekali ia tidak menunjukkan Nabi Muhammad berasal daripada Nur seperti kejadian malaikat, contohnya. Dalam pengertian majazi ini Nur tidak dikhususkan untuk Nabi Muhammad sahaja bahkan Nur juga dipakai dengan erti agama Islam, Al Quran dan lain-lain lagi.

Sebenarnya riwayat-riwayat yang seperti ini adalah rekaan orang-orang Syiah dengan tujuan memperkenalkan konsep “Panjthan” dalam ajarannya yang mengatakan bahwa Nur itu berpecah kepada lima iaitu Nabi Muhammad, Ali, Fatimah, Hasan dan Husain. Mereka berharap apabila umat Islam bersedia menelan sebiji ubat pahit ini, maka mereka akan terus bersedia menelan biji-biji ubat yang lebih pahit daripada itu. Kerana itulah dapat kita lihat di dalam tafsir-tafsir Al-Kalbi dan ahli-ahli seerah yang terpedaya dengannya, bahawa Nur itu berpindah-pindah daripada Nabi Adam kepada Nabi Syith dan seterusnya kepada Abdul Mutalib. Selepas Abdul Mutalib, Nur itu berpecah kepada dua, yang pertama pergi kepada Abdullah ayahanda Nabi kita Muhammad s.a.w, dan yang kedua pergi kepada Abdu Manaf atau Abu Talib iaitu ayah kepada Sayyidina Ali.

Kenyataan ini tersebut dalam kitab-kitab Syiah seperti “Ilaalu As Syarai”, jilid 1 mukasurat 159 karangan Ibn Babwaih dan “Khitabu Al Khisal”, jilid 1 mukasurat 189 oleh pengarang yang sama.

Daripada Abdullah, Nur itu diterima oleh Nabi kita, daripada Abdu Manaf ia diterima oleh Sayyidina Ali. Kerana itulah mereka memanggil Nabi sebagai “Imamul Anbiya” dan Sayyidina Ali sebagai “Imamul Auliya”.

Riwayat ini dengan terang menyatakan bahawa Sayyidina Ali mempunyai kesamaan darjat dengan Rasulullah s.a.w. Keistimewaan yang diperolehinya bukanlah melalui Nabi tetapi melalui kejadian semula jadinya. Kerana itulah Baqir Al-Majlisi dalam “Jilaau Al-‘Uyun” meriwayatkan bahawa di hari pertama kelahirannya lagi Sayyidina Ali telah bercakap. Dia bertanya Nabi s.a.w, “Adakah engkau mengenali diriku?”. Nabi s.a.w menjawab, “Ya”. Kemudian Nabi s.a.w bertanya Sayyidina Ali begitu juga dan Sayyidina Ali juga menjawab, “Ya”. Hari ini dinamakan hari “Arfah” iaitu “Hari Perkenalan”.

Tujuan mereka mengadakan riwayat yang seperti ini ialah untuk mengemukakan jalan “Wilayah” dan “Imamah” yang beriringan dengan jalan “Nubuwwah” dan “Risalah”. Tidak hairanlah jika dilihat dalam silsilah-silsilah tarekat tasawuf yang berusaha mendapatkan maqam kewalian, mempunyai perkaitan dan perhubungan dengan Sayyidina Ali. Semuanya berakhir dan berhenti silsilahnya pada Sayyidina Ali yang merupakan Imamul auliya’ seolah-olahnya tidak ada Sahabat-sahabat yang lain yang menjadi jalan untuk sampai kepada maqam kewalian itu selain daripada Sayyidina Ali. Bukankah ini merupakan suatu kesan daripada memecahkan Nur Muhammad kepada Abdullah dan Abu Talib tadi?

Ibn Saad, Thabarani, Abu Nu’aim, Bazzar dan lain-lain telah menukilkan satu riwayat ketika mentafsirkan ayat yang bermaksud, “Dia melihat engkau ketika engkau berdiri dan berbolak balik di kalangan orang-orang yang sujud”, bahawa ayat ini bermaksud, “Bahawa Rasulullah s.a.w dalam perpindahannya dalam sulbi para Nabi bermula daripada Adam sampailah kepada kemunculannya dilihat oleh Allah”, padahal “siaq” (ayat berikut) dan “sibaq” (ayat sebelum) ayat ini langsung tidak menyokong tafsiran yang dikemukakan malah riwayat ini adalah palsu kerana ia telah dinukilkan oleh Al-Kalbi daripada Ibn Abbas, sedangkan anak-anak murid Ibn Abbas seperti Mujahid, Ikrimah, Qatadah dan lain-lain pula tidak mengemukakan tafsiran seperti ini bahkan mereka semua menyatakan, “Yang dimaksudkan dengan “berbolak balik engkau itu” ialah “qiam dan sujud engkau dalam sembahyang bersama Sahabat”.

Selain dari itu dakwaan Nur Muhammad itu berpindah dari seorang nabi kepada seorang nabi yang lain terus menerus sampailah kepada Nabi Muhammad adalah sesuatu yang salah kerana berapa orangkah daripada anak cucu Nabi Ismail selain daripada Rasulullah s.a.w yang telah dilantik menjadi Nabi? Begitu juga berapa orangkah yang dilantik menjadi Nabi daripada anak cucu Nabi Nuh hingga kepada Nabi Ibrahim? Sebenarnya dakwaan ini tidak berasas sama sekali.

Kalau dimaksudkan perpindahan Nur Muhammad itu adalah di kalangan nenek moyang Nabi, maka itu bercanggah dengan kenyataan kerana ramai sekali di antara nenek moyang Nabi kita terdiri dari orang musyrik dan penyembah berhala dan inilah pegangan Ahlus Sunnah Wal Jamaah. Untuk menyembunyikan satu dusta kadang-kadang manusia  terpaksa mengada-adakan sesuatu yang tiada atau terpaksa berdusta beratus-ratus kali. Oleh kerana Syiah telah menetapkan bahawa kesemua nenek moyang Rasulullah s.a.w adalah beragama Islam, terpaksalah mereka mengada-adakan sekian banyak hadith palsu  sepertimana dapat dilihat dalam hadith-hadith yang menyatakan perpindahan Nur Muhammad daripada seorang nabi kepada seorang nabi yang lain. Nur Muhammad berpindah dari Adam sehingga Abdul Mutalib dan dari Abdul Mutalib  Nur Muhammad tadi berpecah dua, satu pergi kepada Abdullah ayah Nabi kita dan satu lagi pergi kepada Abdu Manaf iaitu Abu Talib, ayah kepada Sayyidina Ali.

Tujuan mereka ialah ingin meletakkan Sayyidina Ali setaraf dengan Rasulullah s.a.w dan tidak kurang daripada Nabi s.a.w. Kalau Nabi merupakan “Sayyidul Anbiya’ ” maka Sayyidina Ali pula merupakan “Imamul Auliya’ ”. Sementara Imam, Wali dan Wasi pula bagi golongan Syiah adalah satu pangkat yang  tidak kurang daripada pangkat kenabian. Ini kerana terdapat segala ciri kenabian padanya seperti dilantik oleh Allah; wajib ditaati, terpelihara daripada dosa-dosa, didatangi oleh malaikat yang lebih agung daripada Jibril dan Mikail, cuma ia tidak dinamakan “Nabi” sahaja. Dari sini dapat kita lihat bahawa kejadian Nur Muhammad itu bertitik tolak juga daripada ajaran Syiah.

Jika dilihat daripada konsep “Panjthan” oleh Syiah iaitu lima peribadi istimewa iaitu Nabi Muhammad, Ali, Fatimah, Hasan dan Husain, kita dapati bahawa konsep Nur Muhammad ini betul-betul berpunca daripada Syiah. Contohnya daripada satu riwayat Syiah yang diambil daripada Sayyidina Ali daripada Rasulullah s.a.w, sabdanya, “Sesungguhnya aku dan Ahli Baitku merupakan Nur di hadapan Allah Tabarakwata’la sebelum Dia menjadikan Adam selama 14,000 tahun” – (“Al-Ihtijaj”, jilid 1 muka surat 212 karangan At-Thabarsi). Dalam satu riwayat yang lain disebutkan ”…7,000 tahun sebelum kejadian Adam” – (Iiaau As Syara’, jilid 1 muka surat 208 karangan Ibn Babwaih). Dalam riwayat yang ketiga tersebut, “Aku dan Ali diciptakan dalam satu nur 2,000 tahun sebelum Allah menjadikan Adam” – [(ibid) jilid 1 muka surat 134].

7. Sanggahan Terhadap Konsep Nur Muhammad

Di dalam riwayat yang mula-mula dikemukakan dalam maqalah ini,  daripada Nur Muhammad dijadikan Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali. Bagaimana ini boleh berlaku sedangkan dalam riwayat-riwayat Syiah semua kisah ini tidak ada? Mungkin juga ada orang Ahlus Sunnah yang jahil telah berusaha menandingi riwayat yang direka oleh Syiah itu dengan mencipta hadith Nur Muhammad yang berpecah kepada Sayyidina Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali untuk membuktikan bahawa mereka itu juga tidak kurang daripada Ali atau mungkin juga riwayat inipun direka oleh Syiah atas nama Ahlus Sunnah untuk menunjukkan bahawa ahlus sunnah juga tidak berbeza dengan mereka dalam konsep asal Nur Muhammad itu sendiri. Syiah ingin membuktikan Ahlus Sunnah juga menerima kewujudan Nur Muhammad sebagai makhluk yang pertama lahirnya daripada Tuhan seperti yang dipercayai oleh golongan  Syiah.

a. Nur Muhammad itu begitu istimewa sehingga diriwayatkan bahawa seramai 200 orang perempuan Bani Abdul Manaf dan Qabilah Makhzum telah mati kerana tergila-gilakan Abdullah ayahanda Nabi Muhammad s.a.w. Mereka mati dalam keadaan membujang dan tidak ada seorangpun daripada perempuan Quraisy yang tidak jatuh sakit kerana kecewa tidak dapat menjadi isteri Abdullah. Yang menjadi persoalan kepada kita ialah, bolehkah ahli-ahli kisah Maulud Nabi mengemukakan senarai nama 200 orang daripada Bani Abdu Manaf dan Bani Makhzum yang dikatakan telah mati kerana tidak dapat menjadi isteri Abdullah.

b. Atau, bolehkah mereka mengemukakan nama-nama hanya 10 orang perempuan Bani Makhzum dan Bani Abdu Manaf yang tidak berkahwin sepanjang hidupnya itu?

c. Kenapakah ramai anak-anak gadis dan perempuan daripada kedua-dua keluarga ini sahaja yang kecewa kerana tidak dapat berkahwin dengan Abdullah? Kenapa pula perempuan dari Bani Zuhrah, Bani Jumah, Bani Asad, Bani Khuwailid, Bani Taim, Bani Adiy dan Bani Ghalib tidak pula mengalami kekecewaan  seperti itu?

d. Mungkin juga al-Walid bin Mughirah, Abu Jahal dan lain-lain memusuhi Nabi kerana membalas dendam di atas kematian ibu-ibu dan anak-anak gadis mereka yang telah terkorban kerana tidak terpilih sebagai isteri Abdullah!

e. Salah seorang anak Abdul Manaf bernama Hasyim dan anak-anak cucu Hasyim dinamakan Bani Hasyim. Bolehkah ahli-ahli kisah Maulud Nabi menceritakan berapa ramaikah agaknya anak-anak gadis atau perempuan-perempuan daripada Bani Hasyim yang telah mati atau terus membujang kerana kecewa untuk menjadi isteri Abdullah?

f. Kalaulah diterima kisah itu maka ia bererti malam perkahwinan Abdullah dan Aminah merupakan malam perkabungan bagi penduduk Mekah! Agaknya mereka juga berkabung seperti orang-orang yang berkabung pada 10 Muharram dan menyatakan “tabarra” terhadap Abdullah. Apakah perkara ini sebenarnya boleh ditonjolkan sebagai keutamaan Nabi? Atau ia sebenarnya merupakan “tabarra” dalam bentuk yang sangat licik terhadap Nabi dan ayahandanya Abdullah?

Dalam riwayat-riwayat tersebut bahawa Nur Muhammad itu sampai kepada Abdul Mutalib ketika beliau sedang tidur di dalam Ka’bah pada waktu siang. Sebaik sahaja terjaga matanya kelihatan bercelak, rambutnya kelihatan berminyak, wajah dan tubuhnya kembali menjadi muda belia. Abdul Mutalib terkejut dengan keadaannya sendiri. Maka ia dibawa oleh ayahnya mengadap seorang tukang tenung dari kalangan Quraisy. Berkata tukang tenung itu, “Allah telah mengizinkan agar anak ini dikahwinkan”.

Nur Muhammad di dalam diri Abdul Mutalib telah menyebabkan tubuhnya wangi seperti kasturi. Apabila orang-orang Quraisy ditimpa kesusahan dan lain-lain mala petaka mereka menjadikan Nur Muhammad itu sebagai wasilahnya agar doa mereka diterima. Riwayat ini dikemukakan oleh Abu Saad Naisaburi (wafat 307H) di dalam kitab “Syarafu Al-Mustaffa” melalui sanad Abu Bakar bin Abi Maryam daripada Ka’ab Al-Ahbar seorang muallaf yang berasal Yahudi dari kalangan tabii.

Pertama sekali perlu dilihat bahawa silsilah riwayat ini terhenti pada seorang tabi’i, tidak tersebut pula sanad di atasnya. Walaupun Kaab Al-Ahbar dianggap sebagai salah seorang yang terbaik di antara muallaf Yahudi namun Imam al-Bukhari mengatakan dia pembohong. Dialah yang merupakan punca dan sebab utama bagi riwayat-riwayat Israiliat yang ganjil dan pelik.

Sementara perawi di tengahnya ialah Abu Bakr bin Abi Maryam. Beliau dengan “ittifaq” tokoh-tokoh hadith merupakan seorang perawi yang dhaif. Kerana satu kemalangan yang menimpanya, fikirannya jadi celaru. Selain itu Ka’ab Al-Ahbar telah mati di zaman Sayyidina Uthman yakni sebelum tahun 35H sedangkan Abu Bakr bin Abi Maryam pula wafat pada tahun 156H. Abu Bakr bin Abi Maryam adalah seorang ‘abid dan zahid. Walaubagaimanapun riwayat-riwayatnya tidak diterima oleh ulama’-ulama’ hadith. Bagaimana ia boleh menerima riwayat-riwayat daripada Ka’ab yang telah begitu lama meninggal dunia sebelum daripadanya?

Nama asal Abdul Mutalib ialah Syaibah. Ayahnya Hashim telah pergi ke Syam untuk tujuan perniagaan. Dalam perjalanan ia berhenti di Madinah. Di sana ia telah terpikat dengan seorang gadis bernama Salma dari Banu Najjar dan berkahwin dengannya. Setelah beberapa hari bersamanya Hasyim berangkat ke Syam dan semasa pulang dari Syam, Hasyim telah meninggal dunia dalam perjalanannya di Ghaza. Tetapi Salma sudahpun mengandung pada ketika itu. Bila ia melahirkan anak didapati rambut anaknya itu beruban, lalu diberi namanya ”Syaibah”. Ia dipelihara di Madinah selama 8 tahun. Apabila saudara Hasyim yang bernama Muttalib mendapat tahu ia terus pergi ke Madinah dan membawa pulang anak itu bersamanya ke Mekah. Oleh kerana anak itu dididik dan dipelihara oleh Muttalib, orang ramai mula memanggilnya dengan “Abdul Muttalib”.

Yang menjadi persoalannya ialah ayah Abdul Muttalib itu meninggal dunia sebelum kelahirannya lagi, adakah setelah mati selama 15 atau 16 tahun ayahnya hidup kembali untuk membawanya pergi bertemu dengan seorang tukang tenung Quraisy? Kisah ini  menunjukkan sama ada  Ka’ab Al-Ahbar itu adalah pendusta sepertimana yang dinyatakan oleh Imam al-Bukhari, ia tidak mengetahui sejarah hidup orang Mekah atau mungkin juga kisah ini merupakan hasil fikiran Abu Bakr bin Maryam yang sudah bercelaru itu.

Daripada kisah ini dapat diketahui beberapa perkara:

a. Menjadikan Nur Muhammad sebagai wasilah itu sebenarnya sunnah orang-orang kafir Mekah.

b. Nur Muhammad itu berpindah daripada seorang kepada seorang yang lain apabila ia menjadi remaja. Jangan-jangan “Nur keremajaan” itu pula yang dipercayai sebagai Nur Muhammad!

c. Orang-orang yang telah dipilih menerima Nur Muhammad dari satu generasi kepada satu generasi yang lain rupanya tidak berkahwin melainkan dengan kebenaran Allah dan cara untuk mengetahui keizinan Allah itu ialah dengan mengadu nasib kepada tukang tenung!

Ada pula riwayat yang menyebutkan bahawa bila Nur Muhammad itu bersinar-sinar di dahi Abdullah maka ia dikenali dan dicam oleh seorang tukang tenung perempuan. Dia mengajak Abdullah untuk tidur bersamanya dengan harapan Nur itu akan berpindah kepadanya. Tetapi bukan dia yang bertuah mendapatkan Nur itu kerana Abdullah enggan mengikutinya dan terus pulang ke rumah. Di rumahnya, ibunda Nabi s.a.w telah dipilih Allah sebagai pewaris Nur Muhammad itu.

Setelah Nur Muhammad itu berpindah kepada Aminah, Abdullah datang semula kepada tukang tenung itu dan memintanya untuk bersama tetapi tukang tenung perempuan itu pula yang menolak dengan alasan Nur yang berkilau di dahinya sebelum ini telahpun berpindah ke tempat lain. Riwayat ini dengan perincian dan lafaz yang berbeza-beza dikemukakan oleh Ibn Saad, Kharaiti, Ibn Asakir, Baihaqi dan Abu Nu’aim di dalam “Dalail” masing-masing.

Ibn Saad dalam “Tabaqat”nya telah mengemukakan riwayat ini melalui tiga jalan. Jalan yang pertama terdapat padanya Waqidi sebagai perawi yang pertama dan di dalam riwayat yang kedua terdapat Al-Kalbi. Kedua-dua mereka ini terkenal sebagai pendusta. Sementara jalan riwayat yang ketiga pula berhenti pada Abu Yazid Al-Madani seorang tabii, maknanya perawi sebelumnya tidak diketahui. Abu Yazid Al-Madani ini walaupun telah ditausiqkan oleh sebahagian tokoh-tokoh hadith tetapi Syeikhul Kul di Madinah Imam Malik berkata, “Aku tidak mengenalinya”. Abu Zurah pula berkata, “Saya tidak tahu tentangnya”.

Abu Nu’aim pula mengemukakan riwayat ini melalui empat jalan tetapi tidak ada satupun daripada sanad-sanadnya boleh diterima kerana di dalam sanad yang pertama terdapat Nadhar bin Salamah, Ahmad bin Muhammad dan Abdul Aziz bin Amar Az-Zuhri. Ketiga-tiga mereka ini adalah orang yang tidak diterima oleh tokoh-tokoh ilmu rijal hadith.

Dalam sanad yang kedua terdapat Muslim bin Khalid Az-Zinji dan dia dianggap sebagai perawi yang dhaif. Selainnya terdapat beberapa perawi yang “majhul” (tidak diketahui latar belakangnya).

Sanad yang ketiga pula terhenti pada Yazid bin Syihab Az-Zuhri. Dia tidak menyatakan silsilah sanad sebelumnya dan keadaannya sendiripun tidak diketahui. Sanad Baihaqi tidak lain daripada sanad yang ketiga yang dikemukakan oleh Abu Nuaim tadi. Adapun sanad oleh Kharaaithi dan Ibn Asakir pula adalah sanad yang tidak muktabar.

Dalam kenyataan yang ringkas ini tidaklah penulis bercadang untuk memperincikan setiap perawi yang merupakan mata rantai sanad-sanad riwayat ini. Cukuplah dengan disebutkan bahawa perawinya adalah orang-orang yang tidak boleh diterima periwayatannya. Seterusnya apa yang perlu diteliti oleh kita ialah sudut dirayahnya yang secara terang-terang menunjukkan kepalsuannya kerana ia menunjukkan ayahanda Nabi kita Muhammad s.a.w. sebagai seorang yang bermata keranjang dan jahat. Apabila ia menyatakan bahawa kerana sesuatu sebab Abdullah telah menolak ajakan tukang tenung perempuan yang juga pelacur itu tetapi kemudiannya dia sendiri yang mencari perempuan itu untuk digaulinya, perkara ini sahaja sudah cukup untuk kita menentukan sama ada riwayat ini sebenarnya menyatakan kelebihan Nabi atau ia merupakan satu bentuk “tabarra” terhadap ayahanda Nabi s.a.w. dan menampilkannya sebaga seorang yang jahat!

8. Kesimpulan:

Daripada perbincangan yang lalu dapat disimpulkan beberapa perkara:

a. Hadith-hadith yang berhubung dengan Nur Muhammad tidak ada satupun yang sahih, bahkan tidak ada satupun yang dhaif, malah semuanya palsu.

b. Riwayat-riwayat tentang Nur Muhammad sebagai kejadian yang pertama diciptakan bertentangan dengan hadith-hadith yang sahih yang menyatakan “arasy” dan “qalam” sebagai kejadian yang pertama.

c. Kejadian manusia bukanlah daripada Nur seperti kejadian malaikat tetapi ia dijadikan daripada tanah.

d. Ada beberapa hadith sahih yang menyatakan Nabi s.a.w berdoa meminta supaya Allah menjadikannya Nur. Bermaksud: “Ya Allah! Jadikanlah aku Nur”. Apa ertinya Nabi meminta supaya dijadikannya cahaya kalau Baginda sememangnya berasal daripada cahaya?

e. Hadith-hadith tentang Nur Muhammad sebenarnya merupakan rekaan orang-orang Syiah sebagaimana yang dapat dilihat dengan jelas di dalam kitab-kitab mereka.

f. Hadith tentang Nur Muhammad adalah direka untuk membuka jalan untuk diterima konsep “Nur Panjthan”.

g. Perkataan “Nur” yang disandarkan kepada Nabi adalah dengan ertinya yang “majazi” (bahasa pinjaman) sebagaimana perkataan Nur juga secara “majazi” dipakai untuk agama, Al Quran dan lain-lain.

h. Hadith-hadith atau riwayat yang menceritakan tentang Nur Muhammad itu banyak juga menampilkan unsur-unsur “tabarra” (pernyataan rasa benci dan dendam kesumat) terhadap Nabi s.a.w dan ayahandanya.

i. Ia memuatkan banyak sekali peranan dan mitos daripada agama dan budaya asing seperti Hindu dan lain-lain, dalam memberi gambaran Nur Muhammad sebagai rupa burung merak dan lain-lain rupa yang menurut kepercayaan mereka tentang “tanasukh”, “awagaman” atau inkarnasi.

j. Ia telah terbukti merupakan satu daripada beberapa faktor utama kesesatan golongan Barelwi, Ilmu Isi, Bathiniah dan lain-lain. Oleh yang demikian tidaklah wajar Nur Muhammad itu ditonjolkan sebagai suatu keistimewaan Nabi Muhammad s.a.w malah sebaliknya kita umat Islam semestinya menganggapnya sebagai satu penghinaan terhadap Nabi kita.

 VIDEO KAJIAN HADITH TENTANG NUR MUHAMMAD

VIDEO – [Durasi – 1j 45m 2s] – Riwayat Tentang NUR MUHAMMAD Semuanya Palsu – Sesi 1 dari 2 – Maulana Asri Yusoff

[ Tonton video di atas melalui saluran YouTube – https://youtu.be/xOArYWo6Ki4 ]

VIDEO – [Durasi – 1j 49m 39s] – Riwayat Tentang NUR MUHAMMAD Semuanya Palsu – Sesi 2 dari 2 – Maulana Asri Yusoff

[ Tonton video di atas melalui saluran YouTube – https://youtu.be/XQ12YzfVOBw ]

Advertisement

One thought on “Menyingkap Rahsia Di Sebalik Kejadian Nur Muhammad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s