Kelima Belas – Mukjizat Dan Karamah

[Muat Turun Artikel – Format PDF]

VIDEO – [Durasi 9m 11s] – Fiqh Akbar – 15) Mu’jizat Dan Karamah – Us Mohd Hanief Awang Yahaya

[ Tonton video di atas melalui saluran YouTube – https://youtu.be/13a5avDW8OY ]

MUKJIZAT DAN KARAMAH

Mukjizat itu terbukti berlaku kepada para nabi [53] dan karamah itu benar berlaku kepada para wali [54]. Adapun perkara luar biasa yang berlaku kepada musuh-musuh seperti Iblis, Firaun dan Dajjal seperti yang diriwayatkan dalam hadith, yang telah berlaku dan akan berlaku, itu kita tidak menamakannya sebagai mukjizat tetapi kita menamakannya sebagai perkara yang terjadi hanya untuk memenuhkan keinginan mereka kerana Allah hendak menunaikan keinginan musuh-musuh-Nya sebagai “istidraj” dan hukuman kepada mereka dan mereka terpedaya dengannya dan bertambah lagi kejahatan dan kekufuran mereka. Semuanya itu harus berlaku dan  tidak mustahil [55].

NOTA KAKI

[53] Mukjizat ialah perkara luar biasa yang berlaku kepada para nabi sebagai dalil kebenaran mereka dan cabaran kepada orang yang mengingkari kenabian mereka.

[54] Berlaku juga perkara luar biasa kepada orang yang bertaqwa dan dekat kepada Allah sebagai pertolongan Allah kepada mereka.

Firman-Nya, mafhumnya: “2. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), 3. Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangkanya, dan (ingatlah), sesiapa berserah diri kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya”. (Surah al-Talaq, Ayat 2 & 3)

[55] Allah berfirman: Firman-Nya, mafhumnya: “182. Dan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami, kami akan menarik balik mereka sedikit demi sedikit (ke jurang kebinasaan), menurut cara yang mereka tidak mengetahuinya. 183. Dan Aku memberi tempoh kepada mereka; Sesungguhnya rancangan balasan-Ku amatlah teguh”. (Surah al-A’raf, Ayat 182 &183)

“Dan janganlah sekali-kali orang kafir menyangka bahawa Kami membiarkan (Mereka hidup lama) itu baik bagi diri mereka; kerana sesungguhnya Kami membiarkan mereka hanyalah supaya mereka bertambah dosa (di dunia), dan mereka pula beroleh azab seksa yang menghina (di akhirat kelak)”. (Surah Ali Imran, Ayat 178)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s